Novo u Ponudi

Super Calcium Reaktori

SUPER KALCIJUM REAKTORI

S ponosom vam predstavljamo još jednu High End paletu proizvoda Reef Octopus & ER distribucije: Super Kalcijum Reaktore sa posebnim osvrtom na kompleksne modele. To su potpuno inovativni proizvodi kakvih nema još na tržištu i spadaju u najbolje reaktore na svijetu. Inovativni dizajn ne samo da omogućava doziranje potrebnih minerala u morske akvarije uz najmanju potrošnju CO2, eliminirajući sve probleme koje imaju ostali kalcijum reaktori (pad pH, otpuštanje fosfata, gubitak ili otpuštanje CO2.... ) već u jednom uređaju imate i kompletan potreban sustav filtracije morskih akvarija: posebne komore za fosfat odstranjivače, aktivni ugljen, ili bilo koje posebne filterske medije koje koristite. Sve je locirano na jednom mijestu i goni se samo jednom pumpom, novim vrhunskim Water Blaster Pumpama. Water Blaster pumpe koriste osovine i ležajeve izrađene od Silikon nitrid materijala koji je potpuno otporan na kalcifikaciju te njihovom upotrebom nema bojazni da će se pumpa kalcificirati što je čest slučaj kod ostalih reaktora. Reaktori su izrađeni sa posebnom pažnjom do najsitnijih detalja od najkvalitetnijeg cell cast akrila, te koriste samo najkvalitetnije union spojeve. Kompleksni Kalcijum Reaktori se sastoje od Glavne komore, Dodatne komore, Filtera za fosfat odstranjivače, CO2 difuzera, CO2 brojača te komore za izlaz mora u akvarij.

KALCIJUM I KARBONATI

Kalcificirajući organizmi zahtijevaju kalcijum, izvor otopljenog inorganskog ugljika (karbonati, bikarbonati i ugljični dioksid) te pravilan pH da bi mogli vršiti kalcifikaciju i razvijati se. Akvariji sa velikom količinom brzo rastućih tvrdih koralja imaju veliku potrebu za tim komponentama te ih velikom brzinom skidaju iz akvarija. Kalcijum je osnovni mineral za izgradnju koralja, školjki, kalcijevih alga te ostalih organizama. Njegova koncetracija u moru je od 380 mg/litru do 450 mg/litru pri salinitetu 1025,  te bi takve vrijednosti trebali imati u akvariju. Pošto na kalcifikaciju koralja puno veći utijecaj imaju karbonati (KH) nego kalcijum, računajući da kalcijum level u toj situaciji nije ispod 380 mg/lit, pri upotrebi kalcijum reaktora treba veću pažnju posvetiti KH nivou nego kalcijumu, stabilan KH znači visoki pH a kombinacija visokog pH, visokog KH, jake fotosinteze tokom perioda osvijetljavanja akvarija stvara uvijete za točku saturacije kada je kalcifikacija na maximumu. Karbonantna tvrdoća ili dKH u prirodnom moru je 6-7 dKH, u akvariju se mogu držati malo veće vrijednosti, 8-10 dKH. Današnji moderni koraljni akvariji sa vrlo jakom rasvijetom, odličnom filtracijom i kvalitetnom cirkulacijom mogu trebati i do pola kilograma kalcijum karbonata na tijedan, naravno takve količine bi bilo vrlo skupo nadomijestiti tekućim ili aditivima u prahu te je zbog toga Kalcijum Reaktor najoptimalnije riješenje za nadomiještanje/održavanje tih minerala na dugi rok.

Ponuda i Cijene Kalcijum Reaktora

klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku
RO-CR 1000  SINGLE - promijer 100 mm, visina 500 mm, Water Blaster pumpa 1000 - 2500,00 KN
RO-CR 1000D DUAL - promijer 2 x 90 mm, visina 500 mm, Water Blaster pumpa 1000 - 3000,00 KN
RO-CR 1000C COMPLEX - promijer 100 mm, visina 500 mm, Water Blaster pumpa 1000 - 4000 KN
RO-CR 2000 SINGLE - promijer 140 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 2000 - 3100,00 KN
RO-CR 2000D DUAL - promijer 2 x 120 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 2000 - 3600,00 KN
RO-CR 2000C COMPLEX - promijer 140 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 2000 - 5000 KN
RO-CR 3000 SINGLE - promijer 200 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 3000 - 3500,00 KN
RO-CR 3000D DUAL -  promijer 2 x 170 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 3000 - 4150,00 KN
RO-CR 3000C COMPLEX - promijer 200 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 3000 - 5800,00 KN
RO-CR 5000 SINGLE -  promijer 220 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 5000 - 4000,00 KN
RO-CR 5000D DUAL - promijer 2 x 200 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 5000 - 5100,00 KN
RO-CR 5000C COMPLEX - promijer 220 mm, visina 580 mm, Water Blaster pumpa 5000 - 6570,00 KN

Ponuda i Cijene CO2 Opreme

klikni za veću sliku klikni za veću sliku ------------------------------------------------------------------------
DG-200 - CO2 ventil sa el. solenoidom, high quality - 690,00 KN
CT-100 - CO2 boca, aluminijska, high quality, 5 litara kapacitet - 1570,00 KN
PH-200 - PH controlorer - 950,00 KN

Upustvo Za Upotrebu

Molimo da pročitate ove instrukcije prije nego što pokušate sastaviti vaš primjerak Octopus kalcijum reaktora. Kalcijum reactor se sastoji od osijetljivih i lomljivih dijelova te budite pažljivi pri sastavljanju.

Uvod
Octopus kalcijum reaktor funkcionira pomoću otapanja aragonita u reaktorovoj komori. Aragonit se otapa pomoću niskog pH koji se održava u komori ubrizgavanjem CO2 iz CO2 reaktora (nije priložen uz Octopus kalcijum reaktor, potrebno ga je kupiti odvojeno). Otopina koja izlazi iz kalcijum reaktora ima vrlo visoke koncetracije kalcijuma i karbonata i treba imati pH između 6,0 pH i 7,0 pH, da bi ste mogli podesiti pravilni pH otopine trebate imati pri ruci kvalitetni kalcijum test (Salifert, TropicMarine) ili digitalni pH mijerač/monitor.
NIKADA NE PODIŽITE PUN KALCIJUM REACTOR TAKO DA GA HVATATE ZA IZBOČENE DIJELOVE.
Reaktor dolazi rastavljen u original pakiranju te sa upustvima (diagramom) za sastavljanje te ovim instrukcijama koje će vam pomoći da vaš Octopus Kalcijum Reaktor sastavite pravilno te ga pravilno pustite u rad. Nepoštivanjem instrukcija i samim time krivim sastavljanjem možete razbiti vaš kalcijum reaktor, može doći do poplave, izgaranja pumpe i ostalih problema, također u tom slučaju i do nepriznavanja garancije od strane distributora. Da bi vaš Octopus Kalcijum Reaktor radio bez problema potrebno ga je redovito održavati, molimo da pročitate ovaj članak o održavanju opreme: Pravilno Održavanje Opreme
Postavite kalcijum reaktor što bliže sumpu ili unutar sumpa, što su kraće cijevi to bolje.

Kako spojiti Octopus Kalcijum Reaktor sa dodatnom pumpom

Prije samog sastavljanja kalcijum reaktora obrišite i isperite prljavštinu/prašinu nastalu u proizvodnom procesu sa svih komponenti reaktora.

Preferirani sistem spajanja kalcijum reaktora je pomoću dodatne pumpe, tkz "feed" pumpe. Malu pumpu ubacite u sump i gumenu cijev spojite na izlaz pumpe, drugi dio cijevi spojite na John Guest izlaz lociran na kalcijum reaktoru (pogledajte diagram za slikovit opis). Obratite pažnju na izlaznu cijev iz reaktora pomoću koje se otopina obogaćena kalcijem i karbonatima vraća u akvarij, ona mora biti postavljena malo iznad površine vode da možete vidjeti količinu povrata u kapima (tkz "drip rate").

Sastavljanje Octopus Kalcijum Reaktora

 • Spojite  "ženski" dio pvc ventila na vrh pumpe
 • Spojite gumenu cijev na John Guest priključak
 • Drugi dio gumene cijevi spojite na vanjski priključak (pogledajte diagram)

Punjenje Reaktora

 • Odšarafite poklopac reaktora
 • Postavite 1 spužvu na dno reaktora, na vrh akrilne ploče
 • Nježno usipajte aragonitni medij u komoru ispunivši oko 3/4 komore
 • Obavezno koristiti aragonitni medij veće granulacije
 • Usipajte more iz akvarija u reaktor napunivši ga skoro do vrha, budite sigurni da vam je pumpa i mijerač mjehurića ("bubble counter") spojeno pravilno inače će vam more iscuriti na pod
 • Na vrh aragonit medija stavite drugu spužvu i zatvorite reaktor. Kada šarafite šarafe na vrhu reaktora nemojte koristiti preveliku silu da ne oštetite navojnice na plastičnim šarafima, također obratite pažnju da šarafi nisu prelabavo zašarafljeni jer će tada more curiti iz reaktora u pogonu, ako se to dogodi zašarafite šarafe još malo jače

VAŽNO: OCTOPUS KALCIJUM REAKTORI SU POVRATNOG PROTOKA REAKTORI ("REVERSE FLOW") KOJI KORISTE JAKE PUMPE, OBAVEZNO MORATE STAVITI SPUŽVENU ZAŠTITU NA GORNJI DIO ARAGONITNOG MEDIJA . NEPOŠTIVANJE TOGA UZROKUJE DA SE ARAGONITNI MEDIJ PODIGNE I ULETI U ULAZNU CIJEV REAKTORA TE ZATIM U PUMPU ŠTO DOVODI DO ZATAJENJA I ZATIM IZGARANJA PUMPE.

Punjenje mijerača mjehurića ("bubble counter")

 • Odstranite John Guest priključak i napunite mijerač mjehurića slatkom vodom, zašarafite priključak natrag i spojite CO2 cijev

Instalacija CO2

CO2 cilindar postavite na poziciju gdje ga želite držati, glavni ventil na vrhu cilindra neka bude zatvoren (zašarafljen suprotno od kretanja kazaljke na satu)

 • Spojite CO2 dvostruki regulator, budite uvijereni da je pravilno i čvrsto spojen, koristite teflonsku traku u slučaju da sumnjate na siguran spoj
 • Regulator na lijevoj strani pokazuje CO2 u cilindru ( PSI=pounds per square inch , funte po kvadratnom inču(inch=2,5 cm)
 • Regulator na desnoj strani pokazuje pritisak CO2 gasa na izlazu iz cilindra
 • Spojite priloženu cijev na CO2 regulator
 • Drugi kraj priložene cijevi spojite na John Guest priključak lociran na mijeraču mijehurića
 • Zatvorite igličasti ventil ("needle valve") suprotno kretanju kazaljke na satu
 • Polako otvarajte glavni ventil lociran na CO2 cilindru
 • Pomoću CO2 regulatora izregulirajte izlazni pritisak da bude 10 PSI
 • Polako otvorite igličasti ventil do željene postavke
 • Kada pritisak u CO2 cilindru padne ispod 500 PSI vrijeme je za punjenje CO2 cilindra

Pokretanje pumpe i reguliranje otopine iz reaktora

Pokrenite dodatnu pumpu koja ubacuje more iz akvarija (sumpa) u Octopus Kalcijum reaktor. Pokrenite reaktor pumpu koja miješa more unutar reaktora. Pustite da reaktor radi 20 minuta i izbacuje najači mlaz iz cijevi koja odvodi otopinu iz reaktora u akvarij. To će izbaciti sav zrak iz sistema. Nakon tog vremenskog roka naštimajte izlaz otopine na vrlo spori protok/kapanje od oko 50-60 ml na minutu. Pošto je svaki akvarij drugačiji tako ni preporučena mijera od 50-60 ml nije pogodna za sve akvarije ali je odlična početna mijera. Dopustite reaktoru oko 2 sata da se stabilizira, u slučaju da želite promijeniti postavke to radite polako i dajte reaktoru 24 sata da se privikne na nove postavke, zatim testirajte te ponovno promijenite postavke u slučaju da je potrebno. Takav postupak je spor ali bez problema i puno stabilniji.

Reguliranje CO2 izlaza

Počnite sa oko 1 mijehurićem svake 3 sekunde, obratite pažnju da cijevima treba određeno vrijeme da se prilagode na promijene u pritisku te se promijene u broju mijehurića neće dogoditi automatski. Polako pojačavajte CO2 protok dok ne postignete pH od 6,0-7,0 pH na izlazu iz reaktora. Obratite pažnju da za promijene u pH vrijednostima treba oko par sati te da nisu automatske. Okvirni broj mijehurića u minuti je oko 25-35. Promatrajte CO2 ubrizgavanje pomoću testiranja otopine pH testovima ili elektronskim metrima. Upotreba mijerača mijehurića je samo vizuelna pomoć.

NEMOJTE DOPUSTITI DA PH U REAKTORU PADNE ISPOD 6,0. TAKO NISKI PH ĆE PRETVORITI ARAGONITNI MEDIJ U MULJ.

Promatrajte pH pažljivo prvih par dana, ako pH padne previše tada usporite protok CO2 plina. Također promatrajte KH vrijednosti, može proći i par tijedana prije nego što primijetite porast u karbonantnoj tvrdoći -KH. Nemojte dopustiti da KH naraste iznad 14 KH, zapamite svaki akvarij je drugačiji i koristeći osnovne smijernice iz ovog upustva naštimajte vrijednosti kako odgovaraju vašem akvariju. Sve promijene radite polako i sa malim povećanjima. Prvo regulirajte izlaz otopine a zatim CO2 protok, mjerite pH otopine i održavajte ga na 6,0-7,0 pH.

Regularno održavanje

Redovno mijerite brzinu protoka otopine iz reaktora i CO2 protoka
CO2 protok mijehurića u mijeraču mijehurića će postati nepouzdano kada  CO2 u cilindru bude pri kraju
Izmjena aragonitnog medija se vrši svaka 3-4 mijeseca ili kada se njen nivo smanji na polovicu. Ako medij postane muljevit vrijeme je za njegovu izmjenu

Korisni Savijeti

 • Povećanje CO2 uzokuje pad pH u otopini i podiže KH otopine
 • Smanjenje CO2 uzrokuje porast pH u otopini i pad KH otopine
 • Povećanje brzine protoka otopine iz reaktora uzrokuje porast pH otopine i pad KH otopine
 • Smanjenje brzine protoka otopine iz reaktora uzrokuje pad PH otopine i porast KH otopine
 • Namijestite KH akvarija na vašu željenu vrijednost i kalcijum vrijednosti će pratiti KH
 • Sa CR100 možete dodavati i magnezijum, koristite magnezijum medij u reaktoru zajedno sa aragonitnim medijem, obavezno poštivajte upute proizvođača o količini magnezijum medija
 • Nikada ne stiskajte previše ventile i sve druge spojeve reaktora ili pumpi, prejako stiskanje ih može oštetiti
 • Uvijek isperite medij prije upotrebe u reaktoru te koristite samo najkvalitetnije medije bez fosfata i sličnog organskog otpada
 • Poštivajte upute proizvođače aragonitnog ili drugog medija koje koristite u reaktoru u vezi potrebne razine pH za dotični medij
 • Nemojte mijenjati originalne priključke na reaktoru ili ih na bilo koji način modificirati (sužavati ili povećavati) da bi prihvatili cijevi većeg/manjeg promijera
 • Prije stavljanja kalcijum reaktora u pogon namijestite razine kalcijuma i karbonata (KH) u akvariju na željene vrijednosti sa komercijalnim bufferima kao što je EasyLife Calcium ili EasyLife ph + da bi izbjegnuli loš balans tih minerala nakon puštanja kalcijum reaktora u rad
 • Strpljenje je ključ u nastojanju da vaš Octopus Kalcijum Reaktor radi pravilno
 • U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja kontaktirajte nas na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj tel: 091 568 5784

Pitanja i Odgovori

P: Kalcijum Reaktor pušta pri vrhu poklopca
O: Razlog tome može biti prejaka pumpa ili upotreba nedopuštenih cijevi većeg promijera koji ubacuju preveliku količinu vode u reaktor, također spojevi poklopca nisu dobro stegnuti, u tom slučaju stegnite spojeve jače

P: Kalcijum Reaktor pušta pri spojevima ventila/priključaka
O: Ako niste oštetili priključke/ventile prejakim stezanjem tada upotrijebite teflonsku traku da biste osigurali spojeve (zadihtali), u slučaju oštećenja priključaka promijenite oštećene dijelove

P: Otopina iz reaktora ide presporo ili se zaustavlja
O: Nakupio vam se zrak u komori reaktora (razlog tome je najčešće dodatna pumpa koja dovodi more iz sumpa u reaktor). Osigurajte da dodatna "feed" pumpa nije locirana u sumpu na mijestima gdje je velika količina micro mjehurića i da je dovoljno duboko da ne može povući zrak.
O: Imate puno veći broj mjehurića pri minuti nego što vam je protok otopine na izlazu iz rekatora
O: Dotok vode iz dodatne pumpe je prespor, pojačajte protok
O: Detritus, organski otpad, puževi ili slično vam je blokiralo ulaz dodatne pumpe, očistite ulaz pumpe

P: Reaktor pumpa proizvodi buku
O: Ako je buka periodična tada je to normalno, taj zvuk stvara CO2 plin koji je povučen u pumpu
O: Konstantna buka je znak da vam je pumpa povukla strani objekt u rotor, zaustavite reaktor i očistite pumpu. Provijerite da vam je zaštita pravilno postavljena na vrh medija u reaktoru te da nemate preniski pH koji je pretvorio medij u mulj i samim time lako dostupnim za uvlačenje u pumpu

P: CO2 nema konstantan broj mjehurića pri minuti nego fluktuira
O: To je znak da vam CO2 sustav negdje pušta, koristite sapunicu i namažite sve ventile,cijevi i spojeve da otkrijete gdje vam sustav propušta CO2, ovaj savijet također vrijedi u slučajevima kada sumnjate da vam se CO2 cilindar prebrzo prazni

P: PH akvarija je pao nakon puštanja Kalcijum Reaktora u pogon
O: Neki akvaristi mogu primijetiti taj problem, riješenje je da izlaz iz reaktora locirate blizu ulaza pumpi  Protein Skimmera,  otopina iz reaktora će biti uvučena u protein skimmer i višak CO2 će biti odstranjen, koristite jake skimmere kao što su Extreme modeli

P: Zrak se taloži u tijelu reaktora
O: Taloženje zraka u tijelu reaktora je obično uzrokovano taloženjem CO2 ili je zrak povučen u cirkulacijski krug. Dobar način da otkrijete uzrok problema je da iskopčate CO2 dostavu u reaktor, nakon toga izbacite zrak iz reaktora i pustite reaktor da radi bez ubrizgavanja CO2. Ako se zrak i dalje taloži u reaktoru to znači da uzrok problema nije CO2 nego zrak izvana povučen u cirkulacijski krug. Najčešći uzrok tome je već navedena dodatna pumpa koja je smiještena na poziciji u sumpu sa previše mikro mijehurića (preblizu izlaza Protein skimmera, overflowa/preljeva ili može povući zrak sa površine sumpa (nedovoljno uronjena).

P: Kalcijum i karbonati (KH) ne rastu simultano
O: To je uzrokovano ioničkim balansom između kalcijuma i karbonata tj njihovim imbalansom prije puštanja kalcijum reaktora u pogon. Da bi ste to riješili prije puštanja reaktora u pogon namijestite vrijednosti tih minerala komercijalnim bufferima kao što je EasyLife Calcium i EasyLife pH + . Podignite nivo minerala koji je u manjini, podizanje minerala koji je u manjini istovremeno će spustiti mineral koji je u velikim koncetracijama, npr ako vam je koncetracija kalcijuma 450 mg/lit a KH 5 dKH tada podignite KH komercijalnim bufferima, podizanje KH nivoa istovremeno će spustiti koncetraciju Kalcijuma i izbalansirati ionski balans. Kada nivoi tih minerala budu u balansu kalcijum reaktor će ih dalje održavati kako je potrebno.

P: Aragonitni medij se smanjuje u reaktoru
O: Vaš reaktor funkcionira, kako se medij topi utijecajem CO2 te oslobađa potrebne minerale tako se njegov nivo u reaktoru smanjuje. Medij treba zamijeniti kada se potroši pola medija ili svakih 6 mijeseci. Nemojte nadoknađivati sa novim medijem nabacanim na stari medij nego stari izbacite van i stavite novi. Nadoknađivanjem sa novim medijem nabacanim preko starog medija može uzrokovati probleme i kvarove vašeg reaktora pošto je stari medij muljevit i sitnije granulacije usporava cirkulaciju unutar reaktora te sitne čestice mogu uletiti u pumpe i oštetiti ih. CO2 cilindar od 2,5 kg traje u prosijeku oko 6 - 8 mijeseci, kada se potroši tada je vrijeme za generalno čišćenje i održavanje kalcijum reaktora.

Ostali Reef Octopus & ER proizvodi - kliknite na slike

WATER BLASTER PUMPE SUPER SKIMMERI KLIKNITE NA SLIKU

 

 

EleganceReef je  distributor Reef Octopus firme za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Makedoniju te Bosnu i Hercegovinu, uz maloprodaju imamo i veleprodaju Reef Octopus proizvoda, registrirani obrti/firme nas mogu kontaktirati za VPC cijene i načine isporuke.

ERLOGO

Uvoznik za Hrvatsku
ELEGANCEREEF  Srednja Ulica 16, 51280 Rab, Hrvatska
MB: 922724
Tel: ++385 (0)91 5685784; e mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Home page: http://www.elegancereef.com/

Proizvođač
Reef Octopus Honya CO LTD, Shenzen Kina